Σχετικά με τη θανατική ποινή: Σκοτώνουμε κάποιον που έχει σκοτώσει για να διδαχθούμε να μη σκοτώνουμε;

Αρχικά, η θανατική ποινή σε μια δημοκρατική κοινωνία θεωρείται λαθεμένος τρόπος για την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ αν τοποθετήσουμε το ζήτημα μέσα στο ανθρωπιστικό του πλαίσιο, η εκτέλεση της συνιστά μία στυγνή πράξη που είναι σαφώς ενάντια σε δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες. Με την επιβολή της κατορθώνουμε να υποβαθμίζουμε την εικόνα ενός κόσμου που σέβεται την ανθρώπινη ζωή και την υπερασπίζει. Εξάλλου, είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός ο οποίος διατηρείται ακόμα μόνο σε φασιστικά καθεστώτα, όπου τα εκτελεστικά όργανα αποφασίζουν για τους κακοποιούς με πρόφαση τη δημόσια ασφάλεια.

Παράλληλα, με την επιβολή της θανατικής ποινής μια κοινωνία δε σωφρονίζει, αλλά εκδικείται, το οποίο λειτουργεί αλλοπρόσαλλα αν αναλογιστούμε ότι η ίδια κοινωνία είναι αυτή που προκαλεί παθογενείς κοινωνικές συμπεριφορές. Έτσι, το άτομο περιθωριοποιείται, εξωθείται σε ακραίες εγκληματικές ενέργειες και εκλεπτύνεται μία νοοτροπία που σχετικοποιεί την αξία της ζωής.

Ακόμη, η θανατική ποινή είναι ατελέσφορη. Συνήθως η πλειονότητα των εγκλημάτων γίνεται κάτω από ασταθείς συνθήκες, καθώς ο δράστης μπορεί να βρίσκεται σε συναισθηματική διέγερση, οπότε να σκεφτεί τις συνέπειες, ενώ ενδέχεται να είναι ψυχασθενής και να μην έχει επίγνωση των πράξεων του. Επιπλέον, τα ειδεχθή εγκλήματα, διαπράττονται και από ανοικτίρμονες εγκληματίες. Συνεπώς, ο κακοποιός δίνει έμφαση στην περίπτωση να διαφύγει και δεν αντιλαμβάνεται ούτε αναλογίζεται την πιθανότητα να θανατωθεί. Απ’ αυτό συμπεραίνουμε ότι δεν αποτρέπεται ο δράστης και παραμένει άτεγκτος, ενώ η θανατική ποινή χαρακτηρίζεται αλυσιτελής.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως η θανατική ποινή, παρ’ όλο που δεν αποτελεί λύση, δημιουργεί την εντύπωση ότι προλαμβάνει το έγκλημα. Έτσι φαίνεται πως η κοινωνία είναι μεστή, ενώ στην πραγματικότητα κοινωνίες στις οποίες έχει επιβληθεί αυτός ο θεσμός είναι πιο πενιχρές από οποιεσδήποτε άλλες. Αυτό γιατί αποπροσανατολίζει απ’ το να ληφθούν μέτρα για να παταχθεί το έγκλημα και όχι απλώς για να τιμωρηθεί ο δράστης. Προφανώς, στην κοινωνία πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα μας αποτρέψουν να φτάσουμε στο ναδίρ της αξιοπρέπειας μας.

Αντιθέτως, ας πάρουμε ως δεδομένο ότι η θανατική ποινή είναι ωφέλιμη και ότι αρμόζει να επιβληθεί. Τι θα συνέβαινε αν βρισκόμασταν σε όψιμη αντιμετώπιση μιας δικαστικής πλάνης; Η μέθοδος αυτή βεβαίως και δεν είναι επανορθώσιμη.Τέλος, η θανατική ποινή ακόμη κι αν επιβληθεί αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον ισοτιμίας και ισονομίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τους κακοποιούς που οδηγήθηκαν στο θάνατο προερχόταν από τα κατώτερα, όπως μετανάστες ή μειονότητες. (Παρακάτω βλέπετε σε ποιες χώρες έχει επιβληθεί η θανατική ποινή, πατήστε πάνω την εικόνα.)

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την αναδιάρθρωση του σωφρονιστικού συστήματος ώστε να προλαμβάνονται εγκληματικές συμπεριφορές.


ΥΓ1 Είμαι γενικώς υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής αλλά θεωρώ ότι ίσως πρέπει να επιβληθεί σε ακραίες περιπτώσεις (εμπόρους ναρκωτικών, παιδεραστών).

ΥΓ2 Περιμένω τις απόψεις γύρω από το ζήτημα. Φιλάκια!!

You Might Also Like

8 σχόλια/comments

 1. σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιβάλλεται η θανατική ποινή κατά την άποψη μου διότι καταρχήν ό,τι κι αν έκανε εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε ο θεός να αποφασίσουμε πότε και με ποιο τρόπο θα πεθάνει.κατά δεύτερο,όπως αναφέρεται και στο κείμενο αυτός δεν είναι τρόπος σωφρονισμού αλλά παραδειγματισμού,το θέμα δηλαδή είναι ειδωμένο από λάθος οπτική.
  αυτό που απαιτείται να γίνει σήμερα είναι να υπάρχει ένα ουσιαστικό σωφρονιστικό σύστημα με ανθρώπινες συνθήκες ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της φυλάκισης που είναι ο σωφρονισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χριστίνα πως γίνεται μετά από αυτό το κείμενο που παραθέτεις να λες ότι είσαι κατά με εξαιρέσεις; Δεν μπορούν να υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε αυτό το θέμα. Γιατί αν εσύ επιλέγεις ότι μία κατηγορία εγκληματιών αξίζει το θάνατο κάποιος άλλος θα θεωρεί ότι μία άλλη κατηγορία αξίζει και αυτή το θάνατο και ούτω καθεξής οπότε τελικά όλο το εγκληματικό σύνολο οδηγείται στη θανατική ποινή. Μην παρασύρεσαι από τον συναισθηματισμό σου σε τέτοια θέματα.

  Εγώ είμαι κατά της βίας σε οποιαδήποτε μορφή εκτός της περιπτώσεως της προάσπισης της ζωής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν ξέρω τι να πω… Σε ακραίες περιπτώσεις, μάλλον θα ήθελα να τους στείλουμε να ζήσουν το υπόλοιπο τις ζωής τους κάπου στην Αρκτική…
  Χρόνια πολλά και καλά! Με αγάπη, υγεία και ευτυχία! Ότι επιθυμείς!
  Πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μεγαλη συζυτηση ανοιγεις Χριστινακι. Οντως καποια εγκληματα οπως το εμποριο ναρκωτικων και η παιδεραστια μες στην συνειδηση μας τους αρμοζει η θανατικη ποινη. Αλλα σε αυτον τον κοσμο ποιος ειναι αξιος να κρινει ποιον. Το ζητημα πιστευω δεν ειναι πως θα τιμωρησουμε τα μελη μιας κοινωνιας αλλα πως θα αποτρεψουμε να κανουν το οποιοδηποτε εγκλημα.Πιστευω πως ολοι μας πανω κατω ξερουμε τι ειναι καλο και τι οχι.Το θεμα ειναι ποσο σημασια το δινουμε και ποσο το ακολουθουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δυσκολο το θεμα σου και σιγουρα υπάρχουν απόψεις και υπερ μα και κατα...
  Εγω τάσσομαι ανεπιφύλακτα κατα της θανατικής ποινης οσο ακραιο κι αν ειναι το αμάρτημα που εχει διαπράξει...


  **************

  Χριστίνα σου ευχομαι
  Καλά Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη και χαρα με τους ανθρώπους που αγαπάς...


  Χρονια πολλά για την εορτή σου

  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χριστινάκι μας!

  Χρόνια πολλά!
  Χρόνια Χαρούμενα!

  Καλά Χριστούγεννα!

  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευχές πολλές από ♥ας
  μαζί με άνθη τριανταφυλλιάς
  αφήνω στο blog αυτό
  τούτο τον γιορτινό καιρό
  να είστε πάντοτε καλά
  να ‘χετε αγάπη στην ♥
  και θα τα λέμε από εδώ
  και απ’ τον κήπο του Theo...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σου εύχομαι να έχεις την δυνατότητα να διαλέξεις από τα καλά τα καλύτερα σε μια γιορτή που σου ανήκει...

  "'Ολες του Κοόσμου οι ευχές" να σε συνοδεύουν.

  Καλές Γιορτές σε σένα και τους αναγνώστες σου.

  Σε έχω στην ψηφοφορία μου για το "καλύτερο blog της χρονιάς".

  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή