Η υπερβολή, η έλλειψη και το μέσον ΣΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ και ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Το παρακάτω είναι από τα ''Ηθικά Νικομάχεια'' του Αριστοτέλη και σας το παραθέτω γιατί κατά τη γνώμη μου πρέπει κάποια πράγματα να τα κάνουμε σκοπό της ζωής μας.


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΄΄Ηθικά Νικομάχεια΄΄
(Β 6, 10-13)


Για παράδειγμα, είναι δυνατό και να φοβηθούμε και να νιώσουμε θάρρος και να επιθυμήσουμε και να οργιστούμε και να ευσπλαχνιστούμε και, γενικά, να νιώσουμε ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια και σε μεγαλύτερο και σε μικρότερο βαθμό απ’ όσο πρέπει –και δεν είναι καλό ούτε το ένα ούτε το άλλο. Όμως το να τα αισθανθούμε αυτά τη στιγμή που πρέπει και σε σχέση με τα πράγματα που πρέπει και σε σχέση με τους ανθρώπους που πρέπει και για το λόγο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, αυτό είναι το μέσο και το άριστο το οποίο ακριβώς σχετίζεται με την αρετή.

Όμοια όμως και στις πράξεις υπάρχει υπερβολή και έλλειψη και το μέσο. Η αρετή λοιπόν αναφέρεται σε συναισθήματα και σε πράξεις, όπου η υπερβολή αποτελεί σφάλμα και κατακρίνεται, το ίδιο και η έλλειψη, ενώ το μέσον επαινείται και είναι το σωστό∙ και αυτά πάνε και τα δύο μαζί με την αρετή. Επομένως η αρετή είναι μια μορφή μεσότητας, αφού έχει για στόχο το μέσον.

You Might Also Like

4 σχόλια/comments

 1. Παν μετρον αριστον δηλαδη.Σωστος ο "Τελης".Πιστευω οτι αυτο πρεπει να εφαρμοζεται στις μερες μας ακομα και στα θετικα στοιχεια του χαρακτηρα μας. Δηλαδη η υπερβολικη ειλικρινεια ή η υπερβολικη τιμιοτητα μπορει να μην εχουν καλα αποτελεσματα(στην κοινωνια που ζουμε) για μας και για αλλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Από την άλλη, ίσως οι μεγαλύτερες απολαύσεις να κρύβονται στην υπερβολή της πληρότητας ή της κενότητάς τους. Σε σχέση με το μέσο, το ένα ή το άλλο άκρο δίνει πιο ευχάριστες εμπειρίες. Το μέσο δεν ξέρω καν αν προσφέρει οποιεσδήποτε εμπειρίες. Επίσης στο τέλος της 1ης παραγράφου, διάβασα 5 "πρέπει". Τα βγάζω και βάζω στη θέση τους 5 "κάνε ο,τι σου καπνίσει". Ω ναι, τώρα αισθάνομαι πιο ελεύθερος:-) Είναι ωραίο να ασχολείσαι με τέτοια ουσιώδη ζητήματα! Μπράβο σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σκέψου για λίγο τη ρήση του Blake:
  The road of excess leads to the palace of wisdom...

  ΑπάντησηΔιαγραφή