Αποσπάσματα από το βιβλίο του Λέο Μπουσκάλια «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις»

          «Τι κρίμα για σένα, αν πιστεύεις ότι υπάρχει μόνο ό,τι μπορεί να μετρηθεί στατιστικά. Πραγματικά σε λυπάμαι αν διευθύνει τη ζωή σου μόνο αυτό που μπορεί να μετρηθεί, γιατί εμένα με κεντρίζει το απροσμέτρητο. Με κεντρίζουν τα όνειρα, όχι μόνο αυτό που είναι μπροστά μου. Δε δίνω δεκάρα γι’ αυτό που βρίσκεται μπροστά μου. Αυτό το βλέπω. Αν θες να περάσεις τη ζωή σου μετρώντας το, είναι δικαίωμά σου, εμένα όμως με ενδιαφέρει αυτό που βρίσκεται πιο έξω. Υπάρχουν τόσα που δε βλέπουμε, δεν πιάνουμε, δε νιώθουμε, δεν καταλαβαίνουμε.
          Υποθέτουμε πως η πραγματικότητα είναι αυτό το κουτί που μας βάλανε μέσα, κι όμως σας βεβαιώνω πως δεν είναι έτσι. Ανοίξτε την πόρτα κάποτε και κοιτάξτε τι υπάρχει έξω. Το όνειρο του σήμερα θα είναι η πραγματικότητα του αύριο. Κι όμως έχουμε ξεχάσει να ονειρευόμαστε».
         
          «Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου που αγαπάει είναι ότι αγαπάει τον εαυτό του. […] Δε μιλάω για το χάιδεμα του εγώ μας. […] Μιλάω για τον άνθρωπο που συνειδητοποιεί, ότι δεν μπορείς να δώσεις παρά αυτό που έχεις και γι’ αυτό καλά θα κάνεις να προσπαθήσεις όσο μπορείς ν’ αποχτήσεις κάτι. Θέλεις να είσαι ο πιο μορφωμένος, ο πιο λαμπερός, ο πιο ενδιαφέρων, ο πιο πολυτάλαντος, ο πιο δημιουργικός άνθρωπος του κόσμου, γιατί έτσι θα μπορέσεις να τα δώσεις όλα αυτά. Ο μοναδικός λόγος που έχεις κάτι είναι για να το δίνεις».
         
          «Θεωρούμε το «εγώ» μας σαν κάτι ουσιαστικό, τον εαυτό που κατασκευάσαμε. Θα σας πω όμως μια αλήθεια, δεν τον κατασκευάσατε εσείς αυτό τον εαυτό. Άλλοι τον έφτιαξαν. Οι άλλοι σας είπαν ποιος πρέπει να είστε και ποιος όχι, πώς πρέπει να κινείστε, να μυρίζετε και να κάνετε τα περισσότερα πράγματα που κάνετε. […] Βγες από τον εαυτό σου και άφησέ τον εκεί. […] Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπουν μέσα σου τα νέα μηνύματα. Ο εαυτός κατασκευάζει τεράστια τείχη γύρω του για «αυτο»προστασία. Αυτά τα τείχη τα ονομάζει πραγματικότητα. Ο,τιδήποτε δεν ταιριάζει μ’ αυτό που ο περιτειχισμένος εαυτός θεωρεί πραγματικό, δεν αφήνεται να περάσει από το τείχος∙ έτσι, όταν πια φτάνει μέσα η νέα αντίληψη, έχει γίνει αυτό που ήθελε από την αρχή. Έτσι οι περισσότεροι από μας περνάμε τη ζωή μας βλέποντας μόνον ό,τι θέλουμε να δούμε, ακούγοντας μόνον ό,τι θέλουμε να ακούσουμε, μυρίζοντας ό,τι θέλουμε να μυρίσουμε, ενώ όλα τα υπόλοιπα παραμένουν απολύτως αόρατα. Όλα τα πράγματα βρίσκονται εδώ. Για να δούμε, το μόνο που χρειάζεται είναι να τα αφήσουμε να μπουν, να τα αγγίξουμε, να τα γευτούμε, να τα δαγκώσουμε, να τα αγκαλιάσουμε (το πιο ευχάριστο), να τα ζήσουμε όπως είναι –όχι όπως είμαστε εμείς».

          «Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά η απάθεια».

          «Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στον πόνο και στο τίποτα, θα διάλεγα τον πόνο».

          «Υπάρχουμε εμείς, ο εαυτός μας και πάνω σ’ αυτό τον εαυτό συσσωρεύουμε χιλιάδες και χιλιάδες πράγματα που μπορεί να μην είναι ο εαυτός μας, μα που να ανήκουν μάλλον στην οικογένειά μας, την κουλτούρα μας, τους φίλους και ούτω καθεξής. Τα παίρνουμε μαζί μας και τότε αυτά γίνονται εμείς και είμαστε ικανοί να πεθάνουμε για να υπερασπίσουμε αυτό το «εμείς» και καταφεύγουμε στην απάθεια για να αποφύγουμε τις προκλήσεις του νέου εαυτού.
          Δημιουργούμε επίσης μοντέλα τελειότητας. Περνάμε τη ζωή μας προσπαθώντας να κάνουμε τον έξω κόσμο να ταιριάσει μ’ αυτό που νομίζουμε εμείς σαν τέλειο».

          «Είμαστε ήδη τέλειοι. Ο κόσμος είναι ήδη τέλειος. Προσπαθούμε να επέμβουμε σ’ αυτή την τελειότητα κι από κει πηγάζουν όλα τα προβλήματά μας. Τι θαυμάσιο που θα ήταν, αν μπορούσαμε να δεχτούμε το γεγονός ότι είμαστε ο τέλειος εαυτός μας. […] Μόνο εσύ μπορείς να ξέρεις ποιος είναι ο τέλειος εαυτός σου. Είσαι όμως ο τέλειος εαυτός σου και είναι ο μοναδικός τέλειος εαυτός σου που θα περάσει έτσι στην ιστορία του κόσμου! Ίσως οι άλλοι να προσπαθήσουν να τον κάνουν ατελή […]»


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Λέο Μπουσκάλια «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις»

You Might Also Like

33 σχόλια/comments

 1. @Από μικρό κι από τρελό

  Ναι, κι εγώ αυτό πιστεύω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μου φενετε οτι θα παω στο βιβλιοπωλειο να το παρω...:P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @efhbos

  Είναι πραγματικά τέλειο!! Να πας να το αγοράσεις, το συστήνω ανεπιφύλακτα! Και είναι σε καλή τιμή, η έκδοση που πήρα εγώ έκανε 10ευρώ απ' ότι θυμάμαι..

  Εύχομαι να περνάς καλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. «Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στον πόνο και στο τίποτα, θα διάλεγα τον πόνο».

  την καλησπερα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μεγάλες σοφές αλήθειες που κάποιος τόλμησε να κάνει βιβλίο... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν το έχω διαβάσει, αλλά με ενθουσίασε ότι διάβασα εδώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @gianna

  Αυτή η πρόταση με άγγιξε γιατί κάπως έτσι αντιδρώ κι εγώ συνέχεια! Πάντα ρισκάρω και πάντα προτιμώ να γίνει κάτι ακόμη και κακό παρά να μην γίνετε τίποτα! Έτσι καταλαβαίνεις ότι ζεις...

  Να' σαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Εύα Παραδείσου

  Ναι, Εύα μου κάπως έτσι... Και θέλει τόλμη για να βγάλεις σε βιβλίο της σοφές σου ιδέες,σωστά;

  Να' σαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @logia

  Να το διαβάσεις! Σου το συστήνω! Είναι υπέροχο και ανοίγει το μυαλό μας... Οπότε το συστήνω ανεπιφύλακτα ειδικά σε μας τους Έλληνες!!

  Να' σαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η αυτογνωσία έχει την τόλμη της, δεν αγγίζεται εύκολα η αλήθεια :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το Ονειρεμένες Απάτητες Διαδρομές πάει διακοπές…Ευχόμαστε Καλές Γιορτές με υγεία, ευτυχία, τύχη…

  Ας φέρει το 2010 κάθε μέρα έρωτα … κέφι ..όρεξη για ζωή και τρέλες ..γέλιο και πραγματοποίηση κάθε ονείρου…Να είναι κάθε ώρα και στιγμή καλύτερη από την προηγουμένη και κάθε χρόνο η καρδιά να βρίσκει περισσότερη ευτυχία και αγάπη.

  Ας κάνουμε μια πρόποση φίλοι μου….

  Ποτέ μην πεις ψέματα …μην κλέψεις .. μην ξεγελάσεις .. μην πιεις..
  Αν όμως είναι να πεις ψέματα ..πες τα για να βρεθείς με αγαπημένο…
  Αν πρέπει να κλέψεις…ξέκλεψε στιγμές για φίλους..
  Αν πρέπει να ξεγελάσεις…ξεγέλασε το θάνατο…
  Αν πρέπει να πιεις…πιες τις στιγμές που σου κόβουν την ανάσα…γιατί η ζωή δεν είναι οι ανάσες που παίρνεις ..αλλά οι στιγμές που σου κόβουν την ανάσα..

  Χρόνια Πολλά και καλά ..

  http://apatitesdiadromes.blogspot.com/2009/12/blog-post_19.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΠΕΡΑΣΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αναστασί μου γλυκειά!!Ηρθα μια βολτούλα στο ομορφο σπιτάκι σου να σου ευχηθώ!!!Εύχομαι το Πνεύμα των Χριστουγέννων να Γεμίσει...

  Με Υγεία την υλική μας Υπόσταση...
  Με Αγάπη τις Καρδιές μας...
  Με Γαλήνη τις Ψυχές μας...
  Με Χαμόγελο τα Χείλη μας...
  Με Χαρά την Ζωή μας...
  Με Ευτυχία την Ύπαρξή μας...
  Με Ευθύνη τις Πράξεις μας...
  Με Ειρήνη τον κόσμο όλο!!!Χρόνια Πολλά και να περάσεις καλά σου ευχομαι απο καρδιάς!!!Φιλιά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ax...! Πόσο θυμήθηκα αυτό το βιβλίο διαβάζοντας την ανάρτησή σου! Είναι καιρός να το ξαναδιαβάσω και να το μελετήσω. Αξίζει όμως να διαβάσετε και άλλα δύο βιβλία του Λεό.....<> και <>.... Αξίζουν.
  Χρόνια Πολλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. τα βιβλία είναι Η ΑΓΑΠΗ και Ν' ΑΓΑΠΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εύχομαι, το 2010, να σταματήσουμε να μεγαλοποιούμε καταστάσεις που είναι ανούσιες. Να βλέπουμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Να μην ξεχνάμε πόσο εφήμεροι είμαστε. Όπως έλεγε και ο Τζιμ Μόρισον, η ζωή είναι ένα χαριτωμένο αστείο. Και ως έτσι πρέπει να την βλέπουμε.
  Καλή Χρονιά, γερά μυαλά!

  Κώστας
  vloutis.blogspot.com
  vloutis.wordpress.com
  facebook.com/kostasvloutis
  twitter.com/kostasvloutis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ο νέος χρόνος εύχομαι
  πολλές χαρές να δώσει,
  κι αν ήταν λίγες του παλιού
  να σου τις συμπληρώσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Χριστινάκι μου πέρασα να αφήσω τις ευχές μου.
  Καλή χρονιά με υγεία και άγαπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. ☆☆♥░▓▓▓▓▓░░░░▓▓▓▓▓░░░▓▓░░░░▓▓▓▓▓░░░♫░░☆☆ ☆☆░░░♫░░▓▓░░▓░░░░░▓░▓▓▓░░░▓░░░░░▓░░░░♥☆☆ ☆☆░░♥░░░▓▓░░▓░░░░░▓░░░▓░░░▓░░░░░▓░░░♫☆☆ ☆☆░♫░░▓▓░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░▓░░░░░▓░♫░░☆☆ ☆☆░░░▓▓░░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░▓░░░░░▓░░░♥░☆☆ ☆☆░♥▓▓░░░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░▓░░░░░▓░░♫░☆☆ ☆☆♫░▓▓▓▓▓▓░░░▓▓...▓▓▓░░░▓▓▓░░░▓▓▓▓▓░░░░♥░
  ΕΥΤΥΧΙΑ ....ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ.. ΤΟ 2010 ΝΑ ΕΙNAI H ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ!!!...

  Κώστας
  vloutis.blogspot.com
  vloutis.wordpress.com
  facebook.com/kostasvloutis
  twitter.com/kostasvloutis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ...ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ...ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ 2002 ΣΤΗΝ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καλή χρονιά! Έχω ένα βραβείο για σένα στο μπλογκ μου http://stoforos.blogspot.com/2010/01/blog-post_14.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. είμαστε, είμαστε, είμαστε...
  ένα τεράστιο παζλ με κομμάτια που κάποιες φορές μοιάζουν τόσο που δεν ξέρουμε αν ταιριάζει το ένα ή το άλλο δίπλα δίπλα και είναι δύσκολο να επιλέξουμε μεταξυ 2 σχεδόν ίδιων κομματιών!Όλα είναι μια μικρή ψιφίδα στο μοσαικό της ζωής,και είμαστε οι άνθρωποι που γνωρίζουμε!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Το έχω διαβάσει...Υπέροχος συγγραφέας με ωραίες ιδέες και ένα αξιοζήλευτο έργο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Εξαιρετικό βιβλίο, γεμάτο σκέψεις και ιδέες με διαχρονική και πανανθρώπινη αξία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. έλεος.. ρε παιδιά πείτε μου και εμένα για αυτό το απροσμέτρητο.. Θα σας πρότεινα να ξεκινούσατε από προσωκρατικούς, μετά να καλύπτατε λίγο τον πλάτωνα και να δίνατε έμφαση σε Βιντγκενσταιν (αγαπημένος μου) να περνάγατε τον καντ ένα χεράκι και αν θέλετε κάτι πιο περιληπτικό (να τολμήσω να το πω επίτομο; μπα..) πηγαίνεται στο ρητό και το άρρητο του γιανναρά.. αυτά για αρχή.. έτσι για να περάσουμε μερικά βασικά κεφάλαια.. το διαισθητικό κομμάτι της ανθρώπινης νόησης ορίζεται δύσκολα σαν οντότητα και ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία παίζει στο κομμάτι που μιλάμε πλέον για σημαντική και φυσικά για νευρολογία που έρχονται οι γιατροί και μας τα χαλάνε λίγο με τις ανακαλύψεις τους. Αν μπορούσε κανείς να βοηθήσει έναν φτωχό και μόνο ρομποτιστή να δει πως θα βάλει το απροσμέτρητο στο ρομποτάκι του, ας μιλήσει..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ποιό ομορφα βιβλία δεν εχω διαβάσει!!Ειναι καταπληκτικό!!Καί ομως τόλμησε να τα κανει βιβλία.Ολα του ειναι εκπληκτικά!!!Καλή Σαρακοστή!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΙΔΙΑ...........
  Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ 500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. o buscaglia ειναι απλα ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ!!! Τα βιβλια του ειναι απλα αριστουργηματα,απλα,κατανοητα,αληθινα,μοναδικα στο ειδος τους!!!επιδρα στον εαυτο μας με τον ποιο ομορφο τροπο <3 <3 <3 ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή