Η Οιδιπόδεια Κρίση ως απαραίτητη διεργασία για την ομαλή Ψυχοσεξουαλική Ανάπτυξη του Ατόμου (Απόσπασμα από το ημερολόγιό μου)

          Εδώ και μέρες προσπαθώ να με «αναγκάσω» να γράψω κάτι. Και όχι γιατί το έχω ανάγκη όπως παλιά, αλλά επειδή πιστεύω ότι αξίζει πολλά για μένα το να είναι κάπου γραμμένα αυτά που κατά περιόδους σκέφτομαι. Κοιτάω αυτά που έγραψα στις 11 Σεπτεμβρίου και συνειδητοποιώ ότι έχουν περάσει τόσοι μήνες –περίπου μισός χρόνος- κι όμως έχουν αλλάξει τόσα πράγματα στον τρόπο που σκέφτομαι∙ μόνο τα θέματα μένουν ίδια, μολονότι τώρα μοιάζουν πιο ξεκάθαρα στο μυαλό μου. Κάποτε είχα πει: «Είναι υπέροχο να μεγαλώνεις, όταν, όμως, ταυτόχρονα συνειδητοποιείς πόσο «μεγάλος» γίνεσαι»… Κι όταν λέω «μεγάλος» εννοώ «σοφός», αφού, όπως ξέρουμε όλοι, η σοφία έχει έμμεση και όχι άμεση σχέση με την ηλικία.

          Παρ’ όλη την αισιοδοξία που με διακατέχει σχετικά με το πόσο αλλάζω με το πέρασμα του χρόνου, νιώθω πιο μπερδεμένη από ποτέ! Αν με ρωτούσατε πότε ήμουν πιο ήρεμη και πιο «ακομλπεξάριστη» θα σας απαντήσω στα δεκάξι μου! Πάντως σίγουρα όχι τώρα. Ίσως γιατί τα λάθη συνεχίζονται, και οι λύσεις συνεχίζουν να είναι άφαντες.!! Αλλά που θα μου πάνε, θα τις βρω…

          Διαβάζω τόσα πολλά για ψυχολογία (και λόγω της σχολής) και προσπαθώ να εισχωρήσω βαθύτερα στον εαυτό μου, να ερμηνεύσω κάποιες αντιδράσεις μου. Η αλήθεια  είναι πως υπάρχουν τόσα που έχω ανακαλύψει, όσα κι αυτά που μένει να ενημερωθώ περισσότερο! Ένα από αυτά που με απασχολούν τον τελευταίο καιρό, είναι η οιδιπόδεια κρίση που πρώτος διατύπωσε –μετά το Σοφοκλή φυσικά- ο Sigmund Freud. Ο Freud λοιπόν υποστήριξε πως τα παιδιά, περίπου από την ηλικία των 3 ετών, έχουν μια προσκόλληση προς το γονέα του αντίθετου φύλου. Αυτό πρέπει να υφίσταται ώστε να επιτευχθούν ομαλά να πρώτα βήματα για τη σωστή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του ανθρώπου.

          Στην ηλικία αυτή λοιπό, τα παιδιά νιώθουν πως ο γονέας του αντίθετου φύλου είναι τα πάντα και, επιπλέον, είναι ο καλύτερος «σύντροφος» που θα μπορούσαν να έχουν, αφού ο γονέας αυτός είναι το πρώτο άτομο που τους φέρνει σε επαφή με την έλξη που νιώθουν (ενστικτωδώς από την πρώτη μέρα της ύπαρξής τους) για το άλλο φύλο.

          Αν πάρουμε ως παράδειγμα τα κορίτσια, θα ακούσουμε συχνά τα εξής λόγια: «Μπαμπά σ’ αγαπώ πολύ, θέλω να σε παντρευτώ!». Μετά την κατάκτηση όμως του προηγούμενου βήματος, το παιδί τώρα πρέπει να βιώσει συνεχείς ματαιώσεις για να μπορέσει να προχωρήσει και να κατακτήσει επόμενα στάδια.

          Για να συμβεί αυτό, μια σωστή απάντηση θα ήταν να ξεκαθαρίσει ο πατέρας στην μικρή του κόρη ότι κι αυτός την αγαπάει πολύ αφού είναι παιδί του, αλλά πως δεν γίνεται να την παντρευτεί αφού είναι ήδη παντρεμένος με την μαμά, τη γυναίκα του! Έτσι, αφού το παιδί βιώσει τη ματαίωση, στην ηλικία πλέον των 6 ετών και έπειτα, θα μπορέσει να ταυτιστεί με το γονέα του ίδιου φύλου, το οποίο είναι το επόμενο επιθυμητό αποτέλεσμα.

          

You Might Also Like

2 σχόλια/comments