Ελλάδα και (α)πολιτικοποιημένες μπαρούφες...

Σκέφτομαι κάποιες στιγμές τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν... Αναρωτιέμαι, τόσο έξυπνη είμαι και μόνο εγώ τις βλέπω; Δε νομίζω. Τόσο ανόητοι είναι αυτοί που δεν τις βλέπουν; Δε νομίζω. Το χειρότερο όμως -αυτό που με θλίβει περισσότερο- είναι ότι εσείς (ΕΜΕΙΣ!) επικροτείτε! Συνεχίζετε να τρώγεστε μεταξύ σας, να αναλώνεστε στο ποιος το ξεκίνησε αυτό τόσα χρόνια πριν, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ή μήπως η "πρώτη φορά αριστερά"; Η οποία αριστερά (απλή σημείωση) είναι στην εξουσία λίγους μήνες και τα έχει ακούσει για όλους μέχρι τώρα (να γιατί λέω ότι δεν ξέρουμε τι κατηγορούμε). Το τελευταίο το λέω όντας φιλελεύθερη, μη με πείτε και αριστερή. Μάλλον, καλύτερα, σβήστε το "φιλελεύθερη", μη με πείτε και δεξιά. Άκυρο, ξεχάστε το τελείως, πρέπει να συνηθίσω ότι ο κόσμος δε θα σταματήσει να φανατίζετε και να διχάζετε ποτέ, με αποτέλεσμα να φθάνει να θεωρεί εχθρούς όποιους λένε κάτι διαφορετικό. Και δεν έχω καμία όρεξη να ασχολούμαι με κολλημένους, να σκέφτομαι τι θα νομίζει ο καθένας με αυτό που λέω.

Αλλά εμένα μου αρέσει η απογοήτευση... Φλερτάρω συχνά με αυτή. Και την προτιμώ από την παράνοια! Αν δεν αντιδρούσα σε ότι ακούω δε θα προχωρούσα ποτέ. Αν δεχόμασταν άκριτα ό,τι έλεγε κάποιος, όση εξουσία κι αν είχε, όσες γνώσεις, καμία επιστήμη δε θα εξελισσόταν ποτέ! (Παρεμπιπτόντως, σκεφτείτε πόσα αρνούμαστε ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ να δεχτούμε!) Αλλά σε μία κοινωνία ανθρώπων είναι αδύνατον να είμαστε όλοι ίδιοι, εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος: να μάθουμε να δεχόμαστε το διαφορετικό. Δεν είμαστε όλοι πλούσιοι ή φτωχοί, έξυπνοι ή ανόητοι, επιστήμονες ή όχι... (Δεύτερη σημείωση: η μόρφωση και η κοινωνική τάξη δεν είναι επιλέξιμες, επομένως είναι παράλογο να κρίνουμε ή να κρινόμαστε με τέτοια κριτήρια) Οπότε μπορείτε να συνεχίσετε εσείς με την παράνοια (το έχουμε και παράδοση άλλωστε) γιατί εγώ τελείωσα πια με τους απαίδευτους....

"Όποιες κι αν ήταν οι ευθύνες και τα λάθη, η δικιά μας δουλειά ήταν οι μεταρρυθμίσεις, ήταν να αλλάξουμε το χρεοκοπημένο κράτος, να αλλάξουμε το αντιπαραγωγικό σύστημα. Όλες οι προσπάθειες «κεϊνσιανών» και «ψεκασμένων» ήταν να μην αλλάξει τίποτα. Να βρούμε άλλους ενόχους, να κάνουμε «αντίσταση», καθυστερήσεις, για να προστατεύσουμε το σύστημα που μας βόλεψε τόσα χρόνια.

Ενώ ξέραμε από τη δεκαετία του ’90, τουλάχιστον, ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Όχι γιατί μας το ζητάνε οι δανειστές, ούτε τα μνημόνια, ούτε γιατί χρεοκοπήσαμε. Έπρεπε να αλλάξουμε αυτό το μοντέλο όχι μόνο γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι βιώσιμο. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο, που όλοι αποσιωπούν. Έπρεπε να το αλλάξουμε γιατί είναι κοινωνικά άδικο. Οι επιδοτήσεις στις χρεοκοπημένες κρατικές ζάχαρες είναι άδικες. Οι πρόωρες συντάξεις είναι άδικες. Οι αθρόες μονιμοποιήσεις είναι άδικες. Τα κλειστά επαγγέλματα είναι άδικα. Τα «ευγενή» ταμεία είναι άδικα. Τα προνόμια και τα «κεκτημένα» είναι άδικα. Κάποιοι άλλοι τα πληρώνουν." 

Και μη δω σχόλια όπως "ο Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που..." ή "Οι κεφαλαιοκράτες που με τους «φίλους» τους Γερμανούς..." ή "Πού θα βρει ο Τσίπρας τα λεφτά..."
Έγινα κατανοητή, νομίζω.... Γιατί πάνω απ' όλα είμαι δημοκράτης και δίκαιη, ακριβώς όσο κι εσείς!

Το κείμενο στα εισαγωγικά είναι απόσπασμα από άρθρο που θα βρείτε ΕΔΩ

You Might Also Like

0 σχόλια/comments