Πες ναι στη vegan διατροφή!

Έχεις σκεφτεί να αλλάξεις τη διατροφή σου για να είσαι ακόμη πιο υγιής; 
Έχεις γνωρίσει τη vegan διατροφή αλλά δεν ξέρεις πώς θα μπορούσες να κάνεις την αλλαγή; Υποστηρίζεις τα οφέλη όσων την ακολουθούν αλλά αναρωτιέσαι πώς θα προσλάβεις όλα τα θρεπτικά συστατικά;
Τελικά, ναι ή όχι στη χορτοφαγική διατροφή; 

Στο κείμενο που ακολουθεί θα μάθεις τι σημαίνει vegan διατροφή, ποια είναι τα οφέλη της και τι θα πρέπει να προσέξεις, ενώ παρακάτω θα βρεις συνέντευξη από μία vegan και γνωστές συνταγές μαγειρεμένες εναλλακτικά. 


Τι είναι vegan;

Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει ο όρος για όσους το συναντούν για πρώτη φορά.
Ο βιγκανισμός (veganism) είναι μία διατροφή αλλά και τρόπος ζωής που έχει σκοπό το σεβασμό προς τη ζωή όλων των όντων. Οι vegans (οι οπαδοί του βιγκανισμού δηλαδή) δεν περιλαμβάνουν στη διατροφή τους οποιοδήποτε προϊόν έχει ζωική προέλευση, όπως γάλα, τυριά, γιαούρτι, αυγά, βούτυρο κ.ά και φυσικά τα ίδιο το κρέας  ζώων. Η διατροφή τους περιλαμβάνει αποκλειστικά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γενικά προϊόντα που προέρχονται από τη γη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα όπως η σόγια (γάλα, κιμάς κ.ά). Επιπλέον, προτιμούν περισσότερο τα βιολογικά και αποφεύγουν οτιδήποτε βιομηχανοποιημένο ή συσκευασμένο (πολτούς, χυμούς, ζάχαρη κ.ά) καθώς και ότι μαγειρεύεται με κρέας (πχ τις πατάτες από ένα ταψί με ψητές μπριζόλες) ή με ζωμούς και κύβους.


Πες ναι στη vegan διατροφή! 

Θα πρέπει να το ψάξεις αρκετά, να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου γύρω από τη διατροφή, να μάθεις πώς θα αντικαταστήσεις τις τροφές που τρως και να είσαι προσεκτικός στην πιθανή έλλειψη θρεπτικών ουσιών, καθώς μία νέα διατροφή και αυτή η ακραία αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και εξάντληση. 

Μπορείς με συμπληρώματα διατροφής να προσλάβεις τις ουσίες που ελλείπουν από μία χορτοφαγική διατροφή όπως αμινοξέα, τις βιταμίνες συμπλέγματος Β που βρίσκονται σε προϊόντα ζωικής παραγωγής και το ασβέστιο. Επίσης θα πρέπει να προσέξεις τον σίδηρο με ταυτόχρονη πρόσληψη την βιταμίνης C για την καλύτερη απορρόφησή του.

Αλλά με την vegan διατροφή: μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, ενώ μειώνεις το βάρος σου και της επιτρέπεις να συμβάλλει στη μακροζωία! 

Αν δε νιώθεις σιγουριά με το πρόγραμμα διατροφής που σχεδίασες, μπορείς να πάρεις τη γνώμη ενός ειδικού. Στο τέλος αυτού του άρθρου (πηγές) θα βρεις συνδέσμους όπου θα μάθεις περισσότερα για το πώς θα κάνεις αυτές τις προσεκτικές αλλαγές, αλλά επιπλέον, θα βρεις σύνδεσμο που οδηγεί σε άρθρο με γιατρούς και διατροφολόγους που θα υποστηρίξουν την απόφασή σου. 


Συνέντευξη από μία vegan

Ρωτήσαμε τη Βιβή που ακολουθεί χρόνια αυτή τη διατροφή. Έχετε απορίες; Διαβάστε τι μας απαντά!

1. Πόσα χρόνια ακολουθείς τις συγκεκριμένες συνήθειες διατροφής;

Επτά χρόνια.

2. Ποιο ήταν το κίνητρό σου για να ξεκινήσεις;

Η υγιεινή διατροφή αλλά αργότερα συνειδητοποίησα ότι το να είσαι vegan σημαίνει πολλά περισσότερα. Για μένα σημαίνει σεβασμός προς όλα τα ζωντανά πλάσματα, προς το περιβάλλον και προς τον ίδιο σου τον εαυτό.

3. Τι σε εντυπωσίασε περισσότερο σχετικά με τον τρόπο και τις απόψεις ζωής των vegan;

Το πόσο σίγουροι και αποφασιστικοί είναι για αυτό που κάνουν.

4. Ποια τροφή δυσκολεύτηκες περισσότερο να αποχωριστείς;

Τα γαλακτοκομικά φυσικά. Είναι ο κύριος λόγος που οι vegetarian δεν μπορούν να γίνουν vegan. Το γάλα περιέχει μια εθιστική ουσία για να κάνει το μοσχαράκι, το κατσικάκι κτλ να θέλει να θηλάσει από τη μητέρα του. Δυστυχώς αυτή η ουσία είναι εθιστική και για τους ανθρώπους.

5. Πώς κατάφερες να συγκρατείς τον εαυτό σου; Υπήρχε κάποιο τρικ (αρχικά) ή συνηθίζεις;

Στην αρχή ήταν δύσκολο, πίστευα ότι οι επιλογές μου ξαφνικά μειώθηκαν στο ελάχιστο οπότε υπήρχαν φορές που έτρωγα κρέας σπανιότερα και γαλακτοκομικά πιο συχνά. Ο καθένας έχει τον τρόπο του, ίσως είναι καλύτερα να γίνει σταδιακά. Στην αρχή «ζηλεύεις» αν βρεθείς σε κάποιο τραπέζι που υπάρχει κρέας ή γαλακτοκομικό προϊόν. Πλέον για μένα το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν αποτελούν τροφή. Όταν ονειρεύομαι κάτι νόστιμο αυτό μπορεί να είναι ένα ωραιότατο guacamole ή ζουμερά φρούτα εποχής που έχουν να σου προσφέρουν χίλια δυο καλά για τον οργανισμό σου.

6. Τι θα έλεγες για να προτρέψεις κάποιον να ακολουθήσει τη διατροφή των vegans;

Προσωπικά δεν μου αρέσει να προσπαθώ να πείσω κάποιον να γίνει βίγκαν όπως αντίστοιχα δεν μου αρέσει να γίνονται ξαφνικά όλοι γιατροί και να μου λένε ότι κάνω κακό στον οργανισμό μου. Παρόλα αυτά όταν με ρωτάνε από ενδιαφέρον τους αναφέρω πόσο ωραία νιώθω από τη στιγμή που η τροφή μου είναι αναίμακτη και χωρίς πόνο. Οι συνθήκες ζωής των ζώων που εκτρέφονται με σκοπό να σφαγιαστούν ξεπερνούν κάθε φαντασία. Επίσης, πόσο ήσυχη μπορεί να είναι η συνείδησή σου όταν τρως ένα μοσχαράκι γάλακτος; Έχουμε σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει αυτό; Μοσχαράκι στην πιο τρυφερή του ηλικία, μοσχαράκι που θηλάζει κι εμείς οι άνθρωποι απλά το απομακρύνουμε από τη μητέρα του που βιώνει την απώλεια και το τρώμε με ελαφρά τη καρδία. Συγγνώμη αλλά εγώ δεν θα πάρω.
Επίσης, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη συνήθεια του ανθρώπου να εκτρέφει ζώα για να πάρει κρέας και γάλα είναι τεράστια. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο και το λιμό που υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου ο τρόπος ζωής των βίγκαν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Σκεφτείτε μόνο ότι για να πάρω το κρέας ενός ζώου χρειάζονται μερικά χρόνια, δυστυχώς πολλά λιγότερα από ότι θα ζούσε σε φυσικό περιβάλλον, σίτισης αυτού για παράδειγμα με σιτηρά. Η ποσότητα του κρέατος θα θρέψει μόνο μερικά στόματα ενώ αν σκεφτούμε πόσα στόματα θα τάιζε η ποσότητα των σιτηρών που χρειάστηκε για να μεγαλώσει το ζώο θα αναθεωρούσαμε λιγάκι τις απόψεις μας. Θέλω να προσθέσω επίσης, αυτό που είπε ο Ιπποκράτης «Η τροφή σου το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου». Δυστυχώς βλέπουμε ότι οι περισσότεροι σημερινοί γιατροί δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους αυτά τα λόγια. Η βίγκαν διατροφή μπορεί να βελτιώσει πολύ την υγεία μας εφόσον προσέχουμε κιόλας. Για παράδειγμα τα πατατάκια είναι βίγκαν αλλά όχι υγιεινά.  Τέλος, όσοι πιστεύουν ότι η βίγκαν διατροφή είναι μονότονη θα ήθελα να τους πω ότι αν από σήμερα αποφάσιζαν να τρώνε από ένα διαφορετικό φρούτο κάθε μέρα, δεν θα τους έφτανε μια ζωή για να δοκιμάσουν τα φρούτα όλου του κόσμου. J

7. Τι θα συμβούλευες να προσέξουν όσοι το αποφασίσουν;

Κάθε αρχή και δύσκολη. Καλό είναι να συμβουλευτούν κάποιον γιατρό ή διατροφολόγο τουλάχιστον για να πρώτα βήματα στη βίγκαν διατροφή. Εγώ το κάνω με την παρακολούθηση γιατρού.

8. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και αυτό που κράτησες τελικά από αυτή τη διαδικασία;

Να είμαι χαρούμενη για τις επιλογές μου και να συνυπάρχω πάνω σε αυτό το πλανήτη με ζώα και ανθρώπους επιβαρύνοντάς τους όσο το δυνατό λιγότερο.

9. Πρότεινέ μας (τουλάχιστον) μία εναλλακτική συνταγή από τις αγαπημένες σου.

Μμμ δύσκολο να επιλέξω μια αγαπημένη συνταγή. Μόνο νόστιμα πράγματα μου έρχονται στο μυαλό! Λοιπόν, θα σας πω μια εύκολη και δροσιστική συνταγή.
Βίγκαν τζατζίκι!
Υλικά:
1 ώριμο αβοκάντο
1 σκελίδα σκόρδο
Χυμό ενός λεμονιού
Λίγο ελαιόλαδο
Άνηθος
1 αγγούρι
Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε στο μίξερ το αβοκάντο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο έτσι ώστε να γίνει μια ωραία κρέμα. Ιδού το γιαουρτάκι μας. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη. Στραγγίζουμε καλά το αγγούρι για να φύγουν τα υγρά και ρίχνουμε το αγγούρι και τον άνηθο μέσα στην κρέμα του αβοκάντο ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Έτοιμο το βίγκαν τζατζικάκι!

Ευχαριστούμε πολύ τη Βιβή για τις απαντήσεις και την καθοδήγησή της! 


Πεντανόστιμες Συνταγές για vegans!

Κανελλόνια γεμιστά με ροζ φακές
Υλικά: 
(για 4 μεγάλες μερίδες ή 6 μικρές)
  • 24 κανελλόνια (250γρ)
  • 1 δόση συνταγής για ροζ φακές (βλέπε εδώ)
  • μισή κούπα κάσιους (άψητα, ανάλατα)
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ή 6-7 φρέσκα πομοντόρια ή ό,τι άλλο είδος ντομάτας έχετε

Μουσακάς

Υλικά:
2 κιλά μελιτζάνες
τριμμένη φρυγανιά
πουρέ από 1/2 κιλό πατάτες

Για τη "σάλτσα":
800 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Καρμπονάρα

Υλικά:
1 Πακέτο σπαγγέτι της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποιώ σπαγγέτι καλαμποκιού)

Για τη σάλτσα:
1. 1μιση κούπα γάλα καρύδας (ή αν θέλετε κρέμα γάλακτος σόγιας)
2. μισή κούπα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
3. μία κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια
4. 1 κουταλιά φρέσκο μαϊντανό

Μπάρες δημητριακών

Υλικά:
1,5 φλιτζάνι μπανάνα σε πουρέ (περίπου 3 μεσαίες μπανάνες)
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
3/4 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries, ψιλοκομμένα


Τυρί από κάσιους με προβιοτικά

Υλικά:
2 κούπες ωμά κάσιους
1 κούπα χλιαρό νερό 0,75 κ.τ. vegan προβιοτικά * (προαιρετικά)
0,25 κ.τ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
1,5 κ.τ. αλάτι
1,5 κ.τ. σκόνη κρεμμυδιού
0,25 κ.τ. λευκό πιπέρι
Smoothie μήλο-αχλάδι-αγγούρι

Υλικά:
½ αγγούρι
½ λάιμ, ξύσμα και χυμό
μήλο, κομμένο σε φέτες
αχλάδι, κομμένο σε φέτες


Πηγές:

You Might Also Like

0 σχόλια/comments